آبنما نیوز : دکتر سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در اجلاس امنیتی سنت پترزبورگ، دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران درباره تهدیدهای امنیت جهانی و راهکارهای بهبود آن را مطرح کرد .
به گزارش آبنما نیوز به نقل از سایت اوباما، متن سخنرانی دکتر سعيد جليلی دبير شورای عالی امنيت ملی جمهوری اسلامی ايران در اجلاس امنيتی سنت پطرزبورگ در ادامه میآید:
الَّذِينَ آمَنُواْ وَ لَمْ يَلْبِسُواْ إِيمَانَهُم بِظُلْمٍ أُوْلَئِكَ لَهُمُ الأَمْنُ وَ هُم مُّهْتَدُونَ – قرآن کريم، سوره انعام، آيه 82. (كسانى كه ايمان آوردند و ايمان خود را با ظلم نپوشانيدند، أمن از آن ايشان است و ايشان هدایت شدگان اند)
آقاي رئيس، حضار محترم!
شايسته ميدانم ابتدا مراتب خرسندی خود را از ابتكار ارزشمند، سازنده و مهم مقامات امنيتي فدراسيون روسيه براي برپايي اين نشست ابراز نمايم و آرزوي خود را براي موفقيت هر چه بيشتر اين گردهمايي و تاثيرگذاري عملي آن بر بهبود شرايط امنيتي جهان در همه عرصه ها و حرکت برای ساختن جهانی عاری از هر گونه ناامني، اضطراب و فشار بيان نمايم.
حضار محترم!
پيشرفتهاي علمي و فناوري انسان هنوز نتوانسته است حيات بشري را از نياز مبرم به انواع انرژي بي نياز سازد؛ از اين رو انرژي همچنان همه ابعاد زندگي را تحت تأثير قرار ميدهد و مقوله امنيت انرژي همواره از دغدغههاي دائمي کشورها و نظام بين الملل بوده و خواهد بود. شدت توجه به انرژي و دسترسي آسان، ايمن و مطمئن به انرژي آن چنان بوده است كه خود موجب ناامني و بي ثباتي هاي فراوان در سراسر جهان شده است. قرن گذشته و ابتداي قرن حاضر شاهد آن بوده است كه به بهانه امنيت انرژي كشورهایی اشغال شده، مداخلات نظامي صورت گرفته و خونهاي بي گناهان بسياری بر زمين ريخته شده است و حتي كشورهایی چند پاره شده اند. در واقع مقوله امنيت انرژي خود موجب ناامني بسياري از مناطق جهان شده است.
امروز دو برداشت كلي نسبت به امنيت انرژي مطرح است:
الف) برداشتی که امنيت انرژي از منظر مصرف كنندگان را مد نظر داشته و آن را مترادف با تأمين عرضه انرژي و نفت براي مصرف كشورهاي صنعتي ميداند و در همين چارچوب انجام هر اقدامی حتی اقدام غيرقانوني را براي تحقق اين امر مشروع ميداند. برداشتي كه در چارچوب آن اشغال كشورها مجاز و خون ريزي و پايمال شدن حقوق مردم بيگناه يك كشور، براي حفظ جريان نفت موجّه بلكه قابل دفاع جلوه داده می شود.
ب) برداشت معقول، منصفانه و مترقي مبني بر تأمين امنيت انرژي در معناي وسيع آن كه شامل همه انواع انرژي و تأمين امنيت انرژي براي همه كشورها بوده و امنيت همه امور و فعاليتهاي مرتبط با آن و تأمين حقوق كشورها را مد نظر دارد.
مايلم تأكيد نمايم كه در مقطع كنوني، جهان ما نيازمند تعريف واقعي، جامع و بيطرفانه درباره امنيت انرژي است؛ امنيت كدام انرژي؟ امنيت انرژي براي چه كساني، توليدكنندگان يا مصرف كنندگان يا هر دو؟ زيرا در حال حاضر بسياري از كشورها كه دغدغه امنيت انرژي را براي خود دارند نه تنها دغدغه امنيت كشورهاي ديگر و نظام بين الملل را ندارند بلكه با نگاه يكجانبه گرايانه، تامين منافع و امنيت انرژي خويش را در ناامني سايرين ميپندارند و حتي از اين اهرم براي عقب نگه داشتن كشورهاي ديگر استفاده مي كنند كه مهمترين مظاهر آن عبارتست از:
1- اعمال ملاحظات و فشارهای سياسي بر معادلات اقتصادي انرژي؛ تا جايي كه در نتيجه اين امر بسياري از منابع ارزشمند انرژي هنوز امكان بهرهبرداري نيافته است.
2. تبديل بازار انرژي به عرصهاي براي پيشبرد نيات و اهداف سلطه طلبانه و غيرمشروع؛ به راستي آيا تحريم نفتي و تاثيرگذاري بر سازوكار آزاد بازار انرژي را نبايد مصداقي از تلاش غيرقانوني و ناموجه براي بي ثبات كردن بازار انرژي نفت تلقي كرد.
3. استفاده نابرابر و تبعيض آميز از انواع انرژيهاي نو و تميز مانند انرژي هستهاي و تلاش براي ايجاد نظامي تبعيض آميز كه در آن برخي كشورها امكان بهره برداري از انواع انرژي را دارند و كشورهاي ديگر از هر گونه كوشش و بهره مندی در اين زمينه محروم مانده اند و هر گونه تلاش آنها براي بهره برداري صلح آميز از آن با اتهامات بي پايه و اقدامات غير قانوني و ظالمانه روبرو مي شود.
بر مبناي همين منطق معتقدم همكاري و تلاش جهاني براي تامين امنيت انرژي در وهله اول مستلزم بازنگري در تعريف اين مقوله و اين مفاهيم است تا از نگاهي كه منافع همه ملتها را مد نظر داشته باشد، مجدداً تعريف و سازوكارهاي آن تعيين گردد.
آقاي رئيس، حضار محترم!
در فاصله نشست قبلي تا امروز جهان شاهد تحولات نگران كننده ديگري نيز بوده است كه دو مقوله دزدي دريايي و امنيت اطلاعاتي در دستور كار اين اجلاس قرار گرفته است. نگاه تحليلي و انتقادي به اين دو مقوله گواه آن است كه آنها نيز ريشه در نظام ناعادلانهاي دارد كه برخي كشورها با استفاده از ابزارهاي مختلف سخت و نرم و فارغ از همه معيارهاي حقوقي و اخلاقي، هرگونه اقدام را به نفع خود مجاز مي شمارند.
«دزدي دريايي» كه امروزه علاوه بر تحميل خسارتهاي مالي فراوان به اقتصاد كشورها و كُند ساختن جريان مبادلات تجاري، جان بسياري از ملوانان را در سراسر جهان به خطر انداخته و آسايش خانواده ها را سلب نموده، در نتيجه همين نگاه و مداخلات خارجي در سومالي و فقر مردم آن كشور به شدت گسترش يافته است. جمهوري اسلامي ايران خود تاكنون در اين زمينه خسارتهايي را متحمل شده و براي تأمين امنيت ناوگان خود قاطعانه وارد عمل شده است. بیش از 100 مورد حمله دزدان دریایی دفع شده است و بیش از 20 مورد به کشتی های سایر کشورها که مورد حمله قرار گرفته اند، کمک رسانی شده است. از اين نظر است كه با وجود خطرات و تهديدهاي كنوني، اين مقوله باز فرصت ديگري را براي همكاري كشورهاي علاقه مند به صلح و ثبات و امنيت جهاني و رفاه همه انسانها فراهم ساخته تا در تلاش جمعي به مقابله با ريشه ها و مظاهر اين تهديد بپردازند.
مقوله مهم دیگر «امنیت فضای اطلاعاتی» است که حوادث یکسال گذشته نگرانی های جدی را در این عرصه برانگیخته است. همانطور که می دانید پیشرفت های فناوری به ویژه فناوری اطلاعات دستاوردهای عظیمی برای رشد، توسعه اقتصادی، رفاه اجتماعی و ارتقاء فرهنگ و تمدن ملتها فراهم ساخته است و جهان را به هم نزدیک ساخته است؛ با این حال مظاهر ضدامنیتی و تهدیدزای آن که منابع و امنیت کشورها را به خطر انداخته به شدت نگران کننده است که مهمترین آنها را می توان چنین برشمرد:
1. مرزهای شناخته شده و حق حاکمیت کشورها در فضای اطلاعاتی مخدوش گردیده و سرمایه های مادی و معنوی ملتها به سرقت رفته و تخریب می گردد.
2. زیرساختهای حیاتی کشورها در معرض حملات هدفمند از سوی افراد، گروه ها و حتی دولتها قرار می گیرد و خسارتهای شدیدی را بر کشورها تحمیل می نماید.
3. شکاف فناورانه و برخورداری برخی کشورهای از دانش و نرم افزارهای آن، زمینه انحصار طلبی و سودجویی های غیرحقوقی آنها را فراهم می سازد.
از سوی دیگر فقدان اجماع بین المللی در خصوص ابعاد، ماهیت و مصادیقِ فرصتها و تهدیدهای این عرصه به علاوه نبود سازوکار جامع و متفق الآراء برای مدیریت آن، زمینه هرج و مرج در سطح بین المللی و اقدامات خصمانه برخی کشورها را علیه دیگران فراهم ساخته است. در چنین شرایطی کشورها ناگزیر نسبت به اتخاذ راهبردهای متعارض و گوناگون اقدام نموده اند که این امر چشم انداز مبهم و تاریکی را به ویژه برای کشورهای کمتر توسعه یافته ایجاد می کند. از این رو بر جامعه جهانی است که برای مقابله با این چالش و کمک به کشورهای آسیب پذیر و تامین حقوق کشورها و امنیت همه اقدام نماید و زمینه همکاری کشورها برای ایجاد مراکز کنترل، امداد و نجات کامپیوتری و مقابله با جرائم و تبهکاری در فضای سایبری فراهم گردد.
حضار محترم!
در ادامه تحولات امنيتي در فاصله دو نشست مايلم توجه شما را به برخي تهديدهاي ديگر جلب نمايم. افزايش توليد و تجارت غيرقانوني مواد مخدر در سطح جهان و در كشور افغانستان به ويژه در دوره حضور نيروهاي خارجي در اين كشور همچنان مايه نگراني است و خسارتهاي مادي و انساني فراواني را به جمهوري اسلامي ايران و كشورهاي مشترك المنافع وارد مي سازد. متاسفانه تاكنون هيچ بررسي بيطرفانه اي در خصوص علل و ريشه هاي افزايش اين مواد به ويژه در مناطق تحت كنترل نيروهاي خارجي و نقش آنها در اين زمينه صورت نگرفته است.
حادثه تلخ ولي آموزنده ديگر ترور دانشمندان هستهاي جمهوري اسلامي ايران بود كه توسط ايادي رژيم صهيونيستي صورت گرفت. در واقع رژيم صهيونيستي در ادامه رويكردهاي غير انساني و اهداف غير مشروعش پس از اشغال سرزمين فلسطيني و آواره و بيخانمان ساختن ميليونها فلسطيني از كاشانه شان و ترورهاي دولتي رسمي و غيررسمي، با هدف سد کردن مسير پيشرفت ملت ايران، به ترور دانشمندان ما دست يازيد. غافل از آنكه اين حوادث دانشمندان ما را در پيمودن مسير ترقي استوارتر خواهد ساخت.
آقاي رئيس، حضار محترم!
امنيت مقوله اي پيچيده و چندوجهي است كه در سطوح و عرصههاي مختلف تبلور مييابد. عرصههايي كه به يكديگر پيوند وثيق و مستحكم دارند. امنيت اقتصادي در گرو ثبات و امنيت سياسي، امنيت سياسي در گروه توسعه اقتصادي و امنيت و رفاه اجتماعي مرهون امنيت سياسي است. جهان به هم پيوسته امروز، همه نقاط را به هم وابسته و از هم متأثر ميسازد، لذا بر همگان است كه با تغيير در نگاهها و با رويكرد معقول و منطقي به دور از حب و بغضها براي ايجاد جهاني امن تلاش كنيم. بديهي است سنگ بناي اصلي جهان امن، آرام و باثبات توجه به عدالت در سطوح فردي، اجتماعي، ملي و بين المللي است. عدالتي كه در آن حقوق و تكاليف ملتها در آن تعريف و به طور متوازن رعايت گردد. تجربه تاريخ جهان در قرن گذشته ثابت كرد بی عدالتی و عدم رعایت توازن در حقوق و تكاليف ملتها، دور جديدي از ناامني و بي ثباتي را موجب خواهد شد.
با تشكر از حوصله شما، بار ديگر مراتب سپاس خود را از دولت فدراسيون روسيه بابت فراهم ساختن اين فرصت ابراز مي نمايم.
والسلام عليكم