آبنما نیوز : گروهی از کارشناسان ارشد مرکز بلفر با اشاره به سخنرانی نتانیاهو که از ایده حمله یکجانبه به ایران عقبنشینی کرد، معتقدند این امر پس از هشدارهای سرویسهای اطلاعاتی اسرائیل درباره عواقب حمله به ایران انجام شد.
به گزارش آبنما نیوز به نقل از فارس ، روزنامه نیویورکتایمز و مرکز بلفر در مطلبی با عنوان «چرا نتانیاهو عقبنشینی کرد» به قلم «گراهام آلیسون» مدیر مرکز بلفر برای علوم و امور بینالملل، «داگلاس دیلون» استاد دانشگاه در امور دولت در دانشگاه هاروارد کندی، «شای فلدمن» عضو هیات مدیره مرکز بلفر مینویسند: بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و «ایهود باراک»، وزیر دفاع کابینهاش به مدت سه سال متحد شده و خواستار حمله نظامی فوری علیه تأسیسات هستهای ایران شده بودند. اما این اتحاد هفته گذشته شکسته شد زیرا نتانیاهو مدعی است که باراک با دولت اوباما در گفتوگوهایی پشت پرده توطئه کرده است.
این درگیری در اسرائیل شگفتی آفرید اما پیشزمینهای برای آن وجود داشت که همان سخنرانی یک هفته پیش نتانیاهو در مجمع عمومی سازمان ملل بود. نتانیاهو در یک شکل کارتونی به یادماندنی خط قرمزی را کشید که به گفته وی اسرائیل اجازه عبور از آن را به ایران نمیدهد. اما وی همچنین اعلام کرد که ایران تا بهار یا تابستان آینده قادر به عبور از آن نخواهد بود. وی بر فوریت این هشدار تاکید کرده و به شایعات مبنی بر اینکه اسرائیل پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ممکن است دست به حمله یکجانبه به ایران بزند، خاتمه داد.
* اختلاف شدید با باراک نشاندهنده شدت عقبنشینی نتانیاهو است
اختلاف شدید علنی با باراک نشاندهنده شدت عقبنشینی نتانیاهو و مشکلات وی در توضیح دادن آن است. در انظار عمومی اینگونه به نظر میرسد که اگر باراک به نتانیاهو خیانت نکرده باشد، او را دستکم گرفته است. اما کل مسئله این نیست که چرا وی نادیده گرفته شده است. در واقع فرمان عقبگرد از مخالفت درازمدت دستگاه امنیتی حرفهای اسرائیل با حمله زودهنگام نظامی خصوصاً بدون تایید آمریکا ناشی میشود.
اکنون ماههاست که روسای جوامع دفاعی و اطلاعاتی اسرائیل به شدت و به طور علنی با نظر نتانیاهو برای حمله به ایران پیش از آنکه همه راههای دیگر طی شود، مخالفت میکنند.
«میر داگان»، رئیس سابق معروف موساد در مصاحبه با «لسلی استال» در ماه مارس گذشته در یکی از برنامههای سیبیاس چنین چیزی را به مخاطبان آمریکایی گفت. وی پیش از این در اسرائیل گفته بود که چنین حملهای «احمقانهترین نظری است که تا به حال شنیدهام.»
علاوه بر این، نتانیاهو و باراک نتوانستند حمایت کافی اعضای دیگر دولت را برای حمله زودهنگام علیه ایران بدست بیاورند. نتانیاهو به رغم ماهها تلاش مستمر نتوانست حتی در کابینه داخلی 9 نفره غیررسمی خود اکثریت افراد را با خود همراه کند چه برسد به کابینه بزرگتر که پیش از حمله باید موافقت آن را جلب نماید. همچنین در ماه آگوست، «شیمون پرز»، رئیس اسرائیل از هشتاد و نهمین سالگرد تولدش برای رد کردن احتمال هرگونه حمله یکجانبه اسرائیل علیه ایران استفاده کرد. دولتمرد سالخورده اسرائیل و پدر پروژه هستهای این رژیم تابوی غیرسیاسی بودن و تشریفاتی بودن ریاست را شکست و گفت مسئله اصلی آسیبی است که این موضوع به روابط آینده آمریکا و اسرائیل میگذارد.
* دولت اوباما معتقد است حمله زودهنگام علیه ایران در جهت منافع اسرائیل نیست
در عین حال، دولت اوباما در پشت صحنه در حال مبارزهای آرام است که نظر متخصصان امنیتی اسرائیل را تایید میکند و میگوید حمله زودهنگام علیه ایران در جهت منافع اسرائیل نیست و بر روابط اسرائیل با آمریکا تاثیر منفی خواهد گذاشت. دولت آمریکا به جای معطل نگه داشتن اسرائیل و یا تهدید به اقدام پیشگیرانه کمکهای امنیتی آمریکا به اسرائیل را به اندازهای به روز کرد که باراک اوایل سال جاری سطح این حمایت را بیشتر از هر زمان دیگری در تاریخ اسرائیل خواند.
این افزایش حمایت در هر سطحی دیده میشد: مشارکت اطلاعاتی که منجر به همگرایی در ارزیابیها از تلاشهای هستهای ایران شد؛ عملیاتهای سایبری برای کند کردن برنامه هستهای ایران؛ حمایت از توسعه دفاع ضدموشکی اسرائیل؛ و دستیابی به رویکرد راهبردی اعلامشده مشترک در برابر برنامه هستهای ایران. چنین رویکردی اکنون بر تلاشهای دو طرف برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای متمرکز شده و در عین حال گزینه عقبنشینی به سوی بازدارندگی از ایران مسلح به سلاح هستهای را رد میکند.
آمریکا: پیش از انجام همه تلاشهای غیرنظامی به ایران حمله نکنید
کمک بیشتر آمریکا با روابط نزدیکتر نهادهای جوامع اطلاعاتی و دفاعی دو طرف و روابط شخصی نزدیکتر بین مقامات ارشد آنها همراه شده است. دولت اوباما از طریق دیدارهای متعدد در تلآویو، بیتالمقدس و واشنگتن از این ارتباطات برای انتقال این پیام مشخص استفاده کرده است: پیش از آنکه همه تلاشهای غیرنظامی برای جلوگیری از پیشرفت برنامه هستهای ایران انجام نشده، حمله نکنید.
روابط دفاعی عمیقتر میان آمریکا و اسرائیل منجر به ایجاد چیزی شده که متخصصان امنیتی اسرائیل از آن به عنوان «لابی آمریکا» یاد میکنند و تمایل زیادی به ادامه این مشارکت نزدیک دارند. همچنین مخالفت نهادهای امنیتی اسرائیل با حمله به ایران امری تصادفی نیست. هیچ کس بهتر از آنها نمیداند که اگر نگرانیهای واشنگتن را نادیده بگیرند، چه چیزی به خطر میافتد.
نظرات آنها با نظرات افکار عمومی اسرائیل قوت یافته است: نظرسنجی که ماه گذشته به طور مشترک توسط موسسه «ترومن» در دانشگاه هبرو و مرکز فلسطین برای سیاست و تحقیقات پژوهشی انجام شد، نشان داد اسرائیلیها اکنون مخالف حمله نظامی علیه ایران هستند که مورد تایید واشنگتن قرار نگرفته باشد.
* آمریکا و اسرائیل باید همیشه همگام و همصدا باشند
حقیقت این است که دولت اوباما به هدف خود در ترغیب اسرائیل به خودداری از حمله زودهنگام بدون تهدیدات روشن و یا مبهم دست یافته، روابط نزدیکتری را با جامعه دفاعی اسرائیل برقرار کرده و روی آن سرمایهگذاری کرده است و این میتواند الگویی برای آینده باشد. خصوصا هنگامی که روابط متحدان به نزدیکی اسرائیل و آمریکا است، روابط بین آنها نباید به قوی یا ضعیف بودن روابط شخصی بین رهبرانشان بستگی داشته باشد. در عوض، این مسئله باید بر احترام متقابل همیشگی به منافع ملی هر دو طرف مبتنی باشد. در آن صورت، میتوان به مقامات امنیتی متخصص هر دو طرف حساب کرده و تلاش کنیم تا راهکاری دوجانبه برای مشکلات دشوار تا زمانی که دو طرف بتوانند صادقانه با یکدیگر صحبت کنند، بیابیم.
نتیجه این بحث این است که دولت آمریکا هنگامی که با یک صدا به طور علنی یا خصوصی و با یک پیام از سوی کاخ سفید، پنتاگون و ستاد مشترک ارتش صحبت میکند، بیشترین موفقیت را بدست میآورد. آنگاه رهبران اسرائیلی منافع و اولویتهایش را اشتباه متوجه نمیشوند زیرا میدانند که مساعدت آمریکا چقدر برایشان اهمیت دارد. اینها درسهایی مهم نه تنها برای آینده مباحثات آمریکا و اسرائیل درباره ایران است بلکه در صورتی که دولت آینده آمریکا، چه دوباره انتخاب شده و چه جدید، خواستار احیای تلاشها بری صلح بین اعراب و اسرائیل شود، به کار خواهد آمد.
به احتمال زیاد آمریکا در آن صورت نیز همکاری اسرائیل را با نشان دادن تعهد برای حفظ امنیت آن و حفظ منافع ملی آمریکا با بحثهایی روشن، غیرمبهم و مداوم جلب خواهد کرد و یک بحث شدید و چندلایه بین نخبگان امنیت ملی در اسرائیل و آمریکا میتواند تضمین کند که دو طرف حتی در صورت اختلاف رهبرانشان همگام هستند.