وي در همان دوره نوجواني وارد حوزه علميه قم شد. در اين زمان، حوزه علميه قم يكي از سخت ترين دوران تاريخ خود را مي گذراند. با اين حال، آيت الله قدوسي تمام سختي ها و مشكلات را به جان خريد و در راه كسب دانش و تحصيل مراتب معنوي همت حيرت انگيز نشان داد. آيت الله قدوسي مقدمات علوم ديني را نزد فقيه وارسته آيت الله صدوقي فرا گرفت و دوره عالي را نيز در محضر آيت الله بروجردي و امام خميني سپري كرد.
آيت الله قدوسي در دوازدهم مرداد 1306 شمسي در شهر نهاوند ديده به جهان گشود. آيت الله قدوسي دوره نوجواني و كودكي را تحت تربيت خانواده متدين و فرهيخته اش سپري كرد.
وي در همان دوره نوجواني وارد حوزه علميه قم شد. در اين زمان، حوزه علميه قم يكي از سخت ترين دوران تاريخ خود را مي گذراند. با اين حال، آيت الله قدوسي تمام سختي ها و مشكلات را به جان خريد و در راه كسب دانش و تحصيل مراتب معنوي همت حيرت انگيز نشان داد. آيت الله قدوسي مقدمات علوم ديني را نزد فقيه وارسته آيت الله صدوقي فرا گرفت و دوره عالي را نيز در محضر آيت الله بروجردي و امام خميني سپري كرد.
چيزي كه در وجود آيت الله قدوسي بسيار برجسته بود، مراتب اخلاقي و معنوي بود. وي وسواس عجيبي در رعايت موازين اخلاقي داشت و سعي مي كرد از هر امري كه شبهه خلاف اخلاق داشته باشد، بپرهيزد. آيت الله قدوسي دروس هيئت و فلسفه را نيز نزد علامه طباطبايي فرا گرفت.
گرچه آيت الله قدوسي از محضر بزرگاني همچون علامه طباطبايي و ساير بزرگان حوزه علميه قم بهره ها بردند، ولي آنچه ايشان را از لحاظ سياسي متحول كرد، افكار و انديشه هاي انقلابي و مبارزاتي امام خميني بود.
آيت الله قدوسي از همان سال 1341 شمسي كه قيام امام خميني آغاز شد، همچون سربازي فداكار و مخلص به خدمت امام خميني و نهضت مقدس ايشان كمر بست. وي در اين زمان همراه و در قالب هيات مدرسين حوزه به فعاليت مبارزاتي پرداخت. اين هيئت همان تشكيلاتي است كه بعدا به جامعه مدرسين تبديل شد.
زندگي سياسي ايشان را به طور كلي مي توان در سه دوره مشخص خلاصه كرد:
1- از سال هاي 30 و 31 تا سال 41 و 42 كه اين دوره مصادف با حركت فدائيان اسلام و مبارزات ملت ايران به رهبري روحاني عاليقدر مرحوم آيت الله كاشاني مي باشد، در اين دوره آيت الله قدوسي از حركت هاي اسلامي حمايت مي كردند و كوشش هايي نيز در اين زمينه داشتند. در نهضت فدائيان اسلام هم، با شهيد بزرگ، مرحوم نواب صفوي همكاري و همــــفكري و همـراهي داشت.
2- دوره دوم از سال 41 تا پيروزي انقلاب اسلامي است، آن شهيد بزرگوار در اين دوره از شاگردان برجسته و پيشتاز امام خميني ـ قدس سره الشريف ـ در امر مبارزه بودند. در اين دوره آيت الله قدوسي به عنوان يك شاگرد مخلص امام خميني(ره) به شيوه هاي مختلف به مبارزه پرداختند و امام خودش را در تمام صحنه ها ياري دادند. مبارزات پيگير آيت الله قدوسي در اين دوران سبب شد كه مأموران ساواك ايشان را دستگير و در زندان قزل قلعه زنداني كنند. شهيد قدوسي در زندان مورد شكنجه و فشارهاي سخت رژيم شاه قرار گرفت و بالاخره پس از مقاومت زياد در زندان آزاد گرديد.
شهيد قدوسي بعد از آزادي از زندان به همراه جمعي از همفكران خويش براي احياي فرهنگ ارزشمند اسلامي كه اهميت ويژه اي براي آن قائل بود اقدام به پايه ريزي يك سيستم آموزشي نو و پر ثمر نمود و به موازات فعاليت سياسي، با همكاري شهيد بهشتي اقدام به تأسيس مدرسه حقاني )منتظريه) و مكتب توحيد كرد و با اعمال شيوه اي نو و كارساز، اين دو نهاد آموزشي را الگويي براي ساير مراكز آموزشي و فرهنگي قرار داد تا به بصورت زيربنايي كارهاي فرهنگي و سياسي را دنبال نمايند.
3- دوره سوم زندگي سياسي شهيد قدوسي در حقيقت با پيروزي انقلاب اسلامي شروع شد. شهيد قدوسي در زمان پيروزي انقلاب اسلامي در قم بودند تا اينكه امام خميني (ره) ايشان را به عنوان دادستان كل انقلاب اسلامي منصوب كردند. زمان شروع كار ايشان در دادستاني مصادف بود با فتنه و فساد و اوج فعاليت گروهك ها كه آيت الله قدوسي بطور قاطع در برابر فتنه اين گروهك ها ايستادند.
آيت الله قدوسي در سال 1352 نيز مكتب توحيد را براي تربيت بانوان مسلمان و متعهد تاسيس كرد و از اين راه نيز به جامعه اسلامي و انقلابي كمك شاياني نمود.
آيت الله قدوسي بعد از پيروزي انقلاب اسلامي تمام توان خود را وقف انقلاب و نظام مقدس اسلامي كرد. هنوز دو سال از پيروزي انقلاب اسلامي نگذشته بود كه يكي از فرزندانش را در جبهه حق و باطل تقديم اسلام و انقلاب نمود. خود وي نيز در صبح روز 14 شهريور 1360 در حالي كه رياست دادستاني انقلاب اسلامي را بر عهده داشت، ناجوانمردانه توسط منافقان به شهادت رسيد.
حضرت امام خميني(ره) در پيامي به مناسبت شهادت آيت الله قدوسي و سرهنگ وحيد دستجردي فرمودند: « … اينجانب شهادت دادستان كل انقلاب و سرهنگ وحيد دستجردي كه در رأس شهرباني و قواي انتظامي در حال انجام وظيفه بودند و به اين تحفه الهي (شهادت) نائل شدند را به ملت ايران و به حوزه علميه قم و قواي مسلح تبريك و تسليت عرض مي كنم و از خداي متعال رحمت براي آنان و صبر و شكيبايي براي خانواده محترمشان خواستارم… »
بصیرت