آقای دکتر روحانی پس از بازگشت به تهران، در فرودگاه با دو گروه از موافقان و مخالفان مذاکره رو به رو شد. اقدام غیر اخلاقی پرتاب کفش، بازتاب زیادی در سایت های وابسته به دولت های غربی داشته است.
به گزارش رودان نیوز؛ حجت الاسلام روحانی هنگام بازگشت با تهران و در فرودگاه مهرآباد با دو گروه مختلف از استقبال کنندگان مواجه شد؛ گروهی با گوسفند و گروه دیگر با کفش!
وب سایت بی بی سی فارسی (bbc persian) نوشت:
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران امروز شنبه ششم مهر از سفر پنج روزه خود به نیویورک به ایران بازگشت و در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال برخی مقامات دولتی از جمله علی اکبر ولایتی، مشاور امور بینالملل آیت الله علی خامنهای رهبر ایران قرار گرفت.
گروهی از حامیان و مخالفان آقای روحانی نیز در فرودگاه مهرآباد حضور یافته بودند و شعارهایی در موافقت و مخالفت با آقای روحانی و سفر او به آمریکا و مکالمه تلفنیاش با باراک اوباما سر دادند.
تجمع موافقان و مخالفان مذاکره در فرودگاه
در پی بازگشت حسن روحانی رئیس جمهور ایران از سفر پنج روزه نیویورک، گزارش شده یکی از افراد مخالف رابطه با آمریکا در فرودگاه مهرآباد، به سمت خودروی وی کفش پرتاب کرده اما این لنگه کفش به کسی برخورد نکرده است.
خبرگزاری مهر گزارش داده که نزدیک به ۱۰۰ نفر از مخالفان مواضع و مذاکرات روحانی از بسیج دانشجویی در فرودگاه تجمع کرده بودند.
بنابر این گزارش گروهی نیز که به استقبال آقای روحانی رفته بودند، گوسفند قربانی کرده و شعارهایی در همراهی با هیات ایرانی سر می دادند.
خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا نوشته که استقبال کنندگان با پلاکاردهایی به رنگ بنفش مبنی بر موفقیت آمیز بودن سفر رئیس جمهور در دست داشتند و شعار “روحانی متشکریم”، “درود بر روحانی” و آری برای تو، نه برای جنگ” سر می دادند.
در کنار هواداران آقای روحانی گروهی از مخالفان مذاکره با آمریکا نیز حضور داشتند که مانع عبور ماشین رئیس جمهور شدند و نیروی انتظامی تلاش کرد راه را برای عبور رئیس جمهور باز کند و در این میان چندین نفر جلوی ماشین به زمین خوردند و با هدایت نیروی انتظامی و توقف ماشین رئیس جمهور حادثه ای پیش نیامد.
پیش از این وبسایت رجانیوز، از سایت های حامی جبهه پایداری خبر داده بود که گروهی از مخالفان مذاکره با آمریکا در هنگام بازگشت آقای روحانی در فرودگاه تجمع می کنند.
این وبسایت از جمله معدود رسانه هایی است که با گفتگوی تلفنی اوباما و روحانی مخالفت کرده و آن را “اقدام عجیب، بی فایده و بدون دستاورد روحانی” خوانده است.
علی اصغر زارعی، نماینده تهران و عضو جبهه پایداری که در انتخابات ریاست جمهوری از سعید جلیلی، رقیب آقای روحانی حمایت می کرد، در باره گفتگوی تلفنی روحانی و اوباما به رجانیوز گفته که “نباید هیات ایرانی در آخرین دقایق حضور خود در پازل اوباما و برنامهریزان کاخ سفید قرار می گرفت.”
روز گذشته و پیش از بازگشت آقای روحانی به تهران، روسای جمهور ایران و آمریکا در اقدامی بی سابقه با هم تلفنی گفتگو کردند. این نخستین تماس روسای جمهوری ایران و آمریکا بعد از انقلاب بود.
وزرای خارجه ایران و آمریکا نیز روز پنجشنبه در حاشیه مذاکرات جمهوری اسلامی و گروه ۱+۵ در نیویورک با هم دیدار داشتند.
در مراسم استقبال از حسن روحانی، علی اکبر ولایتی مشاور عالی رهبر ایران ،علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت و تعدادی از وزرا حضور داشتند.
به گزارش تلویزیون دولتی ایران آقای روحانی در فرودگاه مهرآباد در باره گفتگوی تلفنی با رئیس جمهور آمریکا گفته “روز گذشته پیش از عزیمت به تهران از سوی کاخ سفید با دفتر سفیر ایران در سازمان ملل تماس گرفته شد و آنها اعلام کردند که رییس جمهور آمریکا مایل به انجام گفتگوی تلفنی با بنده است که این کار قبل از حرکت انجام شد.”
به گفته آقای روحانی عمده بحث در خصوص مساله هسته ای بود و “در این گفتگو بنده بر این موضوع تاکید کردم که موضوع هسته ای ایران نه تنها حق ملت ایران و در جهت توسعه آن است، بلکه در سطحی بالاتر از آن موضوع غرور ملی ایرانیان است که رییس جمهور آمریکا نیز اعلام کرد که ما به حق ملت ایران در دستیابی به انرژی هسته ای احترام می گذاریم.”
خبرگزاری دولتی ایران – ایرنا هم نوشته که آقای روحانی در توضیح این که چطور امکان تماس تلفنی وی با اوباما با وی فراهم شد، گفته است که “در همان روزهایی که عازم نیویورک بودیم، نخستین خبر مبنی بر تمایل و درخواست مقامات آمریکایی برای دیدار با اوباما را دریافت کردم و زمانی هم که در نیویورک حضور داشتیم این درخواست بار دیگر مطرح شد. اما موضوع این بود که ما زمان کافی برای انجام هماهنگیهای لازم و فراهم کردن مقدمات را برای این ملاقات نداشتیم.”
به گفته وی “نپذیرفتن این درخواست به این دلیل بود که ما وقت کافی برای این ملاقات نداشتیم و برای انجام ملاقاتی در سطح رئیسان جمهور دو کشور مقدمات زیادی لازم است.”
آقای روحانی گفته که “برخی رسانه های آمریکایی پذیرفته نشدن درخواست رییس جمهوری این کشور برای ملاقات با بنده را باعث تحقیر طرف آمریکایی دانسته بودند که باید اعلام کنم اصلا این گونه نبوده است و دلیل فراهم نشدن ملاقات صرفا کمبود وقت برای انجام هماهنگی های لازم بود.”
جمشید برزگر تحلیلگر بی بی سی فارسی با استقبال از گفت و گوی اوباما با روحانی فضای کنونی را “دوره برزخی” نامیده است و گفته است: «دور از واقعیت نخواهد بود اگر گفته شود، بازگشت جمهوری اسلامی و آمریکا به دوران پیش از این گفت وگوی تلفنی اگر غیر ممکن نباشد، بسیار دشوار خواهد بود؛ این دوره جدید را می توان دوران برزخی در مناسبات نامید، اگر مناسبات سه دهه گذشته را دوران دوزخی روابط و آینده ای که در آن دو کشور روابط خود را عادی ساخته اند، دوران بهشتی نامید.
اما اینکه این دوره برزخی با چه سرعت و چه اندازه آسان طی شود، پرسشی است که برای یافتن پاسخش نه باید و نه می توان سه دهه انتظار کشید. عمر این دوره گذار هم به دلیل سرشت پرونده هسته ای ایران و عواقبش و هم به دلیل شرایط منطقه ای و بین المللی نمی تواند طولانی باشد.»
وب سایت دویچه وله هم نوشته است:
خبرگزاری آلمان نیز به نقل از شاهدان عینی مینویسد که تظاهرات موافقان و مخالفان روحانی بعضا به درگیری میان آنان انجامید و سرانجام پلیس ناچار به مداخله شد.
“خبر آنلاین” در این باره مینویسد: «روحانی پس از گذشتن از حلقه هواداران در حالی که مخالفان وی در حال اقامه نماز بودند قصد عبور از مسیر کنار آنان را داشت که ناگهان مخالفان با ایستادن جلوی ماشین رئيسجمهوری مانع از حرکت شدند و شعار مرگ بر آمریکا سر دادند. در این هنگام یکی از مخالفان کفش خود را به سمت روحانی پرتاب کرد که به کسی اصابت نکرد.»
در گزارشها همچنین آمده است که کاروان خودروهای رئيسجمهوری و استقبالکنندگانش در مسیر حرکت خود مورد تعرض عدهای قرار گرفته و به سوی آنها تخممرغ پرتاب شده است.
روحانی در سخنان خود تلاش کرده مخالفان را آرام کند و خاطر نشان ساخته که در سیاست خارجی باید نرمش عاقلانهای داشت، بدون اینکه اصول و حرمت ملی به فراموشی سپرده شود. وی افزوده است که این امر در آستانه سفر او به نیویورک توسط آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی نیز به عنوان “نرمش قهرمانانه” توصیه شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، روحانی تاکید کرده که مکالمه تلفنی با اوباما به تقاضای کاخ سفید صورت گرفته است. وی گفته که موضوع این گفتوگوی تلفنی “بحث ۱+۵ و حل و فصل مسئله هستهای” بوده است.
خبرگزاری فارس همچنین تصریح کرده که در مراسم استقبال از روحانی در فرودگاه مهرآباد افرادی چون علی اکبر ولایتی، مشاور امور بینالمللی آیتالله خامنهای، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئيسجمهوری، و نیز علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، حضور داشتهاند.
444
جام