یک سفره رنگین و تزئین شده با انواع پلوها، خورش ها و کباب ها هرچند بسیار لذیذ و اشتها برانگیز است ولی چون موجب پرخوری و سنگینی معده می شود بر قلب، کبد، کلیه و ماهیچه های معده و روده فشار وارد می کند.
در نتیجه هیچ نفع غذایی در آن نمی توان یافت خصوصا کسانی که هفته ای چند نوبت و بدتر از همه نه در وعده نهار بلکه در وعده شام بر سر چنین سفره ای می نشینند. اینگونه افراد صبحی کسل، سنگین، بارخوت، و بی اراده دارند، که بایستی منتظر تبعات زیان بار آن باشند.
لذا بحث تغذیه را از سفره های موردی بزم و مهمانی به سفره های دائمی و روزمره منزل می بریم. غذاهای روزانه نهار یا شام هر چه که باشد گرم یا سرد، ساده یا رنگین با گوشت یا گیاهی و بدون گوشت چندان مهم نیست، آنچه حائز اهمیت است بهداشت غذایی است که عده ای آن را با رعایت پاکیزگی در پخت اشتباه می گیرند.
در سفره نوع غذا هر چه باشد چند چیز را نباید در آن فراموش کرد و آن سه حرف «س» به علامت سلامتی است.
1- سوپ: سوپ ساده به عنوان پیش خوری گرم برای شروع کار معده لازم است زیرا تناول و خوردن غذا بایستی ابتدا از غذاهای نرم شروع و سپس به غذاهای اصلی و سفت ادامه یابد ولی در برنامه غذایی سنتی ابتدا به ساکن غذای اصلی سرو می شود و از همان اول بدون هیچگونه پیش خوری برای باز شدن اشتها و آماده شدن معده چلوکباب یا چلو خورش خورده می شود سوپ جو با رشته فرنگی و سبزی گشنیز و جعفری با کمی هویج یا کلم از شروع یبوست جلوگیری خواهد کرد.
2- سالاد: سالاد فصل اگر به جای سس با روغن زیتون و آبلیمو مخلوط شود مفیدتر خواهد بود. اگرچه سالادهای گوشتی، تخم مرغی که حبوبات هم دارند مانند سالاد الویه هرچند خوشمزه تر است ولی سالاد مفیدی برای یبوست نخواهد بود و مراد از سالاد همان سالادهای ساده فصل شامل کاهو، کلم، هویج، گوجه فرنگی، خیار، پیاز، سیب زمینی، چغندر، فلفل سبز و غیره است که با روغن زیتون، آبلیمو یا ماست تزئین شود.
3- سبزی: سبزی خوردن از ملزومات یک سفره بهداشتی است تا جبران کننده کمبودهای غذایی و ویتامین ها باشد سیر و پیاز خام و پیازچه، فلفل سبز یا فلفل دلمه از ملحقات و ملزومات سبزی یا سالاد است. که نباید فراموش شود.
جام