رئیس کمیته ایرانی اتاق اکو از سهم ۱۰،۳ درصدی تجارت درون منطقهای کشورهای عضو اکو نسبت به تجارت این کشورها با جهان اشاره کرد و گفت: هنوز سرمایهگذاری مشترک بین کشورهای عضو اکو صورت نگرفته است.
به گزارش رودان نیوز ،علی نقی خاموشی در هجدهمین نشست کمیته اجرایی اتاق بازرگانی اکو اظهار داشت: کشورهای عضو اکو میتوانند در تمامی زمینهها همکاری خود را گسترش دهند چنانکه سوابق تاریخی و جاده ابریشم گواهی بر این موضوع است.
وی افزود: همکاری در چارچوب سازمانهای منطقهای با توجه به شرایط کنونی حاکم بر اقتصاد جهان و بحرانهای پدید آمده در سالهای اخیر میتواند مسیر مطمئنی در جهت تقویت همگراییها و به دور ماندن از آسیبهای ناشی از تلاطمات اقتصادی بینالمللی ارزیابی شود.
رئیس کمیته ایرانی اتاق بازرگانی اکو گفت: سازمان همکاریهای اقتصادی اکو با دارا بودن جمعیتی بالغ بر 450 میلیون نفر و همچنین 7 میلیون کیلومتر مربع مساحت، دارا بودن ذخایر عظیم معدنی و نفت و گاز ، موقعیت استراتژیک جغرافیایی و قرار داشتن در کریدورهای شمال جنوب و شرق و غرب یکی از خوشآتیهترین سازمانهای منطقهای در جهان قلمداد شود.
وی ادامه داد: از نگاه آمار و ارقام کشورهای عضو در سال 2012 بالغ بر 817 میلیارد دلار با جهان موازنه بازرگانی انجام دادهاند که از این رقم 10،3 درصد یعنی 83 میلیارد دلار سهم تجارت درون منطقهای بوده است.
خاموشی گفت: منطقه اکو در سال 2011 از رقم 1،5 تریلون دلار از رقم سرمایهگذاری مستقیم خارجی، حدود 41 میلیارد دلار را نصیب خود کرده است که معادل 2،7 درصد از رقم جهانی است.
وی افزود: به طور کلی وضعیت کنونی کشورهای عضو با توجه به جمعیت، وسعت و استعدادهای فراوانی که دارند با جایگاه حقیقی در سطح جهانی و وضعیت ایدهآل خود از نظر همکاریهای درون منطقهای فاصله زیادی دارند لذا برای حل این معضل افزایش سالانه یک درصد به میزان تجارت درون منطقهای پیشبینی شده است و لازم است تا موانع و مشکلات برای اجرایی شدن موافقتنامههای امضاء شده جدی گرفته شود.
رئیس کمیته ایرانی اتاق اکو گفت: توافقات گوناگونی تاکنون به امضا رسیده است که میتوان به موافقتنامههای تسهیل صدور روادید برای بازرگانان، تاسیس بانک تجارت و توسعه اکو، چارچوب حمل و نقل و ترانزیت اکو، موافقتنامه تجاری اکوتا و موافقتنامه گسترش و حمایت از سرمایهگذاری خارجی اکو اشاره کرد.
خاموشی بر ضرورت تقویت همکاریهای منطقهای بین کشورهای عضو تاکید کرد و گفت: مناطق آزاد میتوانند با موقعیت ممتازی که برای صادرات مجدد دارند در کنار دسترسی به دریای خزر و خلیج فارس با عنوان یک کریدور صادرات و حمل و نقل دریایی، ریلی و جادهای به حساب بیایند.
وی افزود: گردشگری نیز به عنوان یک صنعت با توجه به پتانسیلهای گسترده که در منطقه وجود دارد و همچنین با توجه به مشترکات قومی، زبانی، فرهنگی و مذهبی میتواند باعث همکاریهای گسترده بین کشورها در این خصوص شود.
وی ادامه داد: سرمایهگذاری یکی دیگر از مواردی است که باید کشورهای عضو به آن توجه کنند چرا که تاکنون سرمایهگذاریهای مشترکی بین کشورهای عضو انجام نشده است لذا لازم است تا دولتها برای اجرایی شدن این موافقتنامهها پیگیری لازم را به عمل آورند.
وی افزود: در صورت وجود سرمایهگذاری مشترک میتوان از خامفروشی جلوگیری کرده و همچنین با استفاده از دانش فنی صادرات درون منطقهای را افزایش داده و باعث اشتغالزایی در این کشورها شوند.
وی گفت: از بانک توسعه و تجارت اکو انتظار میرود خدمات مالی ویژهای برای طرحهای مشترک سرمایهگذاری صنعتی در منطقه اکو فراهم آورد.
فارس