دبیر پانزدهمین جشنواره تئاتر تجربه با بیان اینکه این جشنواره فقیر نیست، گفت: اولین فعالیت دانشجوی تئاتر، خلق و آفرینش اثر هنری است نه دغدغه اقتصادی؛ ما باید برای دانشجو سالن و پلاتو فراهم کنیم بنابراین ردیف بودجه را صرف ارتقای جشنواره خواهیم کرد.
به گزارش رودان نیوز، نشست خبری پانزدهمین جشنواره تئاتر تجربه صبح امروز (18 آبان ماه) با حضور رحمت امینی، بهروز محمودی بختیاری مدیرگروه هنرهای نمایشی دانشگاه تهران، پیام فروتن و مهدی سلطانی در دانشگاه تهران برگزار شد.
رحمت امینی دبیر پانزدهمین جشنواره تئاتر «تجربه» اظهار داشت: این جشنواره هیچ بودجهای ندارد و نمیدانیم برای آینده چه اقداماتی را باید انجام دهیم ولی امید داریم رئیس دانشکده در برنامه اختتامیه ردیف بودجهای را برای دوره بعدی تعریف کند. همچنین آمادگی داریم تا با دیگر مراکز مرتبط با تئاتر همکاری و تلاش میکنیم از حمایت اسپانسرها نیز بهرهمند شویم تا جشنواره به شکلی آبرومند برگزار شود.
دبیر پانزدهمین جشنواره تئاتر تجربه در خصوص برنامههای جشنواره بیان داشت: امسال نیز دو بخش صحنهای خلاقیت و آزاد به صورت رقابتی برگزار میشود و بخش «خلاقیت» شامل شیوههای نوین اجرایی برپایه نمایشهای ایرانی است. درکنار این دو بخش، بخش نمایشنامهنویسی و نمایشنامهخوانی هم داریم.
این هنرمند تئاتر درباره کارگاههای آموزشی این جشنواره، گفت: کارگاهها به صورت آزاد برگزار میشود و بخشی از هزینههای جشنواره از طریق همین کارگاهها تامین خواهد شد.
وی درباره شرایط مالی جشنواره تئاتر «تجربه» گفت: چه جشنواره ردیف بودجه بگیرد و چه نگیرد، دانشجویان شرکت کننده باید با این تفکر در این جشنواره شرکت کنند که قرار نیست کمک هزینه و جایزههای آن چنانی بگیرند. اگر بودجهای هم بگیریم صرفا برگزاری کارگاهها امور آموزشی و همین طور تجهیز سالنها خواهد شد. هیچ دغدغه مالی برای این جشنواره ندارم چون پتانسیل و ظرفیت کار با دانشجویان را خوب میشناسم. اولین فعالیت دانشجوی تئاتر، خلق و آفرینش اثر هنری است نه دغدغه اقتصادی. ما باید برای دانشجو سالن، پلاتو و استاد فراهم کنیم بنابراین ردیف بودجه را صرف ارتقای خود جشنواره خواهیم کرد.
دبیر کانون تئاتر دانشگاهیان در مرکز هنرهای نمایشی، درباره حمایت این مرکز از جشنوارههای تئاتر دانشگاهی گفت: حدود سه سال است که مرکز هنرهای نمایشی به دانشجویان تئاتر بدهکار است اما نباید فراموش کنیم اگر جشنواره تئاتر دانشگاهی تضعیف شود، دودش به چشم تئاتر مملکت میرود.اما امیدوارم با بهتر شدن وضعیت اقتصادی، جشنوارههای تئاتر دانشگاهی مورد حمایت مرکز هنر نمایشی قرار بگیرند چون در واقع خود مرکز به تئاتر دانشگاهی نیاز دارد.
به گفته امینی طی مذاکراتی که صورت گرفته شده است، نمایشهای برگزیده جشنواره تئاتر تجربه در سالنهای خانه هنرمندان ایران و حوزه هنری اجرای عمومی میشوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در ادامه تصریح کرد: شرکت کنندگان در بخش نمایشنامهنویسی باید مانند دو بخش دیگر دانشجو باشند، ضمن اینکه تلاش میکنیم آثار برگزیده را منتشر کنیم. حداقل 10 متن برگزیده را برای نمایشنامه خوانی انتخاب میکنیم و در این بخش هم برگزیدگان دیگری خواهیم داشت.
بهروز محمودی بختیاری در ابتدای سخنانش گفت: پانزدهمین دوره این جشنواره از سوم تا 10 اسفند ماه برگزار می شود.
مدیرگروه هنرهای نمایشی دانشگاه تهران در ابتدای نشست گفت: نطفه جشنواره تئاتر «تجربه» از دانشگاه تهران آغاز شد و ماندن آن در این دانشگاه، جز شاخصههای این جشنواره تئاتری است ضمن اینکه این جشنواره کاملا مستقل است و ریالی ردیف بودجه ندارد. این جشنواره از سوم تا دهم اسفند ماه برگزار می شود.
وی تصریح کرد: جشنواره تئاتر تجربه تخصصیترین جشنواره تئاتر دانشگاهی است، زیرا در این جشنواره فقط دانشجویان تئاتر حضور دارند و از این لحاظ جهت جشنواره تئاتر تجربه با جشنواره تئاتر دانشگاهی متفاوت است.
بختیاری در ادامه با بیان اینکه این جشنواره کاملا فرهنگی است، گفت: برگزار کنندگان و جوایز این نیز فرهنگی هستند. این جشنواره ابتدا به عنوان فعالیتی فوق برنامه و به صورت خیلی هیئتی آغاز شده است. به همین دلیل دانشگاه برنامهریزی خاصی برای آن نداشت و شاید تصور نمیکرد این جشنواره روزی به دوره پانزدهم برسد به همین دلیل ردیف بودجه ندارد اما حال با دستی باز به سراغ تخصیص بودجه میرویم.
مدیر گروه هنرها نمایشی دانشگاه تهران با اشاره به این موضوع که جشنواره تئاتر «تجربه» دارای اساسنامه است، بیان داشت: پیش از این تقاضایی برای ردیف بودجه مستقل آن وجود نداشته است ولی حالا که بالغ شده، جرات و جسارت طرح این مساله را پیدا کردهایم هرچند از تنگناهای مالی دانشگاه نیز غافل نیستیم ضمن اینکه تاکیدمان بر این است تا جشنواره کاملا سالم و مستقل ادامه یابد.
بخنتیاری در خصوص جذب حامی مالی نیز گفت: برخی از اسپانسرها قصد دارند تا سلیقه شخصیشان را بر جشنواره تحمیل کنند اما حتی اگر ناچار شویم به برگزیدگانمان کتاب جایزه بدهیم، آبروی جشنواره را نمیبریم.
مهدی سلطانی یکی از دبیران اسبق جشنواره تئاتر تجربه نیز در این نشست گفت: این رویداد خالصترین جشنوارهای است که تئاتر به معنای واقعی در آن اجرا میشود، از آنجا که این جشنواره، جشنوارهای مستقل است، معمولا اسپانسرها حمایت مالی از آن را تقبل نمیکنند. امیدوارم این جشنواره همچنان پاک، خالص و شریف باقی بماند و اگر قرار است حامی مالی جذب کند، این افراد نظرات و عقاید خودشان را به جشنواره القا نکنند. ممکن است ما به لحاظ مادی بی بضاعت باشیم، اما به لحاظ هنری بسیار پربضاعت هستیم.
پیام فروتن دبیر پیشین جشنواره تئاتر تجربه در خصوص کارگاههای آموزشی بیان داشت: در دورههای قبلی این کارگاهها به شکل دورهای برگزار میشود اما ما از سال گذشته کارگاهها را سیستماتیک کردیم که با برگزاری ورک شاپ و درسگفتار همراه است. امسال اساتید مجرب و حرفهای به ما پیوستند و قرار است این کارگاههای آموزشی را به شکل آزاد و با شرکت عموم علاقهمندان برگزار کنیم تا بتوانیم برخی هزینههای جشنواره را تقبل کنیم. همچنین گواهینامه پردیس هنرهای زیبا نیز در پایان هر کارگاه آموزشی به هنرجویان اهدا خواهد شد.
به گفته فروتن قرار است کارگاه آموزشی دوبلاژ با حضور ناصر طهماسب، فیلمبرداری و زیبایی شناسی تصویر با حضور مرتضی پورصمدی، طراحی صحنه در سینما با حضور ایرج رامین فر، درسگفتار تدوین با حضور هایده صفییاری و صدا در سینما با حضور محمدرضا دلپاک، مطالعه نظریات جدید در اقتباسشناسی رامتین شهبازی، کارگاه آموزشی نمایشنامه نویسی با حضور نغمه ثمینی از جمله کارگاه ها و درسگفتارهایی هستند که در این دوره برگزار می شوند. همچنین تور یکروزه لاله زار قدیم و تور متریال نیز برپا خواهد شد که خسرو خورشیدی و خودِ من آنها را برگزار خواهیم کرد.
وی در ادامه از برگزاری جشنواره مستقل نمایشنامهنویسی در دانشگاه تهران خبرداد و گفت: با توجه به وجود گرایش ادبیات نمایشی در دانشگاه تهران، این دانشگاه تصمیم گرفت جشنواره مستقلی برای نمایشنامهنویسی برگزار کند که کلیات آن تصویب شده و جزئیاتش به زودی معلوم میشود.
فارس