در حالی که یک موسسه آمریکایی روز گذشته با انتشار گزارشی مدعی نقض توافق موقت هستهای با قدرت های جهانی از سوی ایران شده بود سایر کارشناسان آمریکایی با این مساله مخالفت کرده و بر این باورند که ایران مفاد توافق هستهای را رعایت کرده است.
به گزارش رودان نیوز، خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز گزارش داد: موسسه علوم و امنیت بین المللی آمریکا مدعی شده که ایران با افزایش تلاش ها برای توسعه دستگاهی که بتواند غنی سازی اورانیوم را سریعتر انجام دهد، احتمالا توافق هستهای موقت با قدرتهای جهانی را نقض کرده است.
ادعای موسسه علوم و امنیت بین الملل آمریکا در خصوص نقض توافق هستهای موقت با قدرت های جهانی از سوی ایران در حالی است که توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته غنی سازی اورانیوم یک مساله حساس به شمار می رود. قدرت های غربی بارها مدعی شده اند که ایران در صورت موفقیت در این زمینه می تواند به مواد مورد نیاز برای تولید اتمی دست یابد.
مقام های غربی برای اظهار نظر در خصوص ادعای مطرح شده از سوی موسسه علوم و امنیت بین الملل آمریکا در دسترس نبوده اند. این موسسه آمریکایی از نزدیک برنامه هسته ای ایران را دنبال می کند. رویترز اعلام کرده است که مقام های ایران نیز هنوز واکنشی نسبت به این ادعا نشان نداده اند.
این موسسه آمریکایی که پایه گذار آن دیوید آلبرایت است گزارش هایی را در خصوص تسلیحات هسته ای در اختیار نمایندگان آمریکایی قرار می دهد. این موسسه آمریکایی به این مساله اشاره کرده است که از گزارش جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی به این مساله در خصوص برنامه هسته ای ایران پی برده است.
ولی انجمن کنترل تسلیحات که در واشنگتن مستقر است اعلام کرده است که هیچ موردی از نقض توافقنامه موقت هسته ای را مشاهده نکرده است و هیچ اورانیوم غنی شده ای از این دستگاه ها خارج نشده است.
جوفی ژوزف مسئول سابق مقابله با گسترش تسلیحات در شورای امنیت ملی کاخ سفید در این باره تاکید کرد که ایران توافقنامه هسته ای را نقض نکرده است. این مساله تنها زمانی اتفاق می افتد که ایران مدل جدیدی از سانتریفیوژها را برای تاسیات هسته ای معرفی کند و شروع به تزریق اورانیوم به این دستگاه ها نماید.
در گزارش محرمانه آژانس بین المللی انرژی اتمی که روز جمعه به کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی صادر شده آمده است : ایران از زمان گزارش قبلی آژانس در ماه سپتامبر به طور متناوب در حال تزریق گاز اورانیوم طبیعی به یک سانتریفیوژ موسوم به آی آر ۵ در یک مرکز تحقیقاتی بوده است.
آی آر ۵ نوع جدیدی از سانتریفیوژهایی است که ایران به دنبال جایگزینی آن با سانتریفیوژهای آی آر ۱ متعلق به دهه ۱۹۷۰ میلادی است که در شرایط کنونی برای تولید اورانیوم غنی شده مورد استفاده قرار می گیرد.
ولی بر خلاف سایر سانتریفیوژهایی که در حال توسعه است یعنی آی آر ۲، آی آر ۴ و آی آر ۶ در کارخانه غنی سازی نطنز، ایران تاکنون گاز اورانیوم به سانتریفیوژهای آی آی ۵ تزریق نکرده است.
ایران بارها اعلام کرده است که هدف اصلی از تولید اورانیوم غنی شده با درجه خلوص پایین تامین سوخت مورد نیاز برای نیروگاه هسته ای است. ولی غربی ها نگران این هستند که با تولید سریعتر اورانیوم غنی شده این اورانیوم برای تولید بمب اتمی مورد استفاده قرار گیرد.
بر اساس توافق موقت هستهای سال گذشته با آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، آلمان و بریتانیا ، ایران می تواند به فعالیت های تحقیق و توسعه کنونی غنی سازی خود ادامه دهد. این بخش از توافق به گونه ای است که نشان می دهد این کونه فعالیت ها نباید گسترش پیدا کند. متن توافقنامه که به صورت عمومی منتشر شده توضیحی در خصوص این مساله نداده و همین موجب شده تا زمینه لازم برای تفسیر آن باز باشد.
انتهای پیام/